Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Το Κινέζικο Θεραπευτικό Μασάζ TUINA - ΑΝΜΟ


 Η μάλαξη των μαλακών ιστών του σώματος και ιδιαίτερα των μυών και της σάρκας που βρίσκεται πάνω από αυτούς, καθώς επίσης και των αρθρώσεων, είναι μια από τις αρχαιότερες και από τις πιο χρησιμοποιημένες θεραπευτικές τέχνες, αφού χρησιμοποιείτο στην Κίνα και την Ινδία πριν από 5000 χρόνια. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε «το ελαφρό και απαλό τρίψιμο του ώμου» μετά τη θεραπεία της εξαρθρώσεως.


Το Κινέζικο μασάζ, γνωστό ως "TUINA" ή "ANMO", είναι μια ιδιαίτερη μορφή θεραπευτικού μασάζ που αναπτύχθηκε από τους Κινέζους και αποτελεί κλάδο της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής (ΠΚΙ). Όπως και ο βελονισμός, στηρίζεται στην θεωρία του Qi (μεταφρασμένο από ορισμένους ως "ενέργεια") και με τις τεχνικές του στοχεύει στην ομαλοποίηση και εξισορρόπηση της ροής του εντός των ενεργειακών καναλιών (γνωστών ως μεσημβρινών), επιτρέποντας στον οργανισμό να θεραπευτεί με τις δικές του φυσικές δυνάμεις.
Στο Κινέζικο θεραπευτικό μασάζ περιλαμβάνονται διάφορες τεχνικές μάλαξης των μαλακών ιστών του σώματος (μυών και τενόντων), δακτυλικές πιέσεις σε ειδικά σημεία βελονισμού για την άμεση επίδραση στη ροή του Qi και ειδικοί χειρισμοί για την αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις ανάμεσα στους μύες, τα οστά και τους συνδέσμους. Για ενίσχυση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των τεχνικών αυτών χρησιμοποιούνται διάφορα εξωτερικά φυτικά καταπλάσματα, κομπρέσες, υγρά εντριβής και αλοιφές.
Το Κινέζικο μασάζ δεν είναι κάτι που γίνεται απλά για αναζωογόνηση και χαλάρωση: με τις τεχνικές του διεισδύουμε βαθιά στα εσωτερικά μυϊκά στρώματα και επιτυγχάνουμε επιτάχυνση της θεραπείας τραυματικών κακώσεων, ενδυνάμωση των συνδέσμων και αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ρύθμιση του νευρικού και του πεπτικού συστήματος, ανακούφιση από το άγχος και απαλλαγή από διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, ανακούφιση από χρόνιους πόνους και αύξηση της αντίστασης του οργανισμού. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Κινέζικου μασάζ είναι και το γεγονός ότι μερικές μορφές του είναι τόσο απλές που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εξάσκηση και μπορούν να χρησιμοποιούνται στο σπίτι για την οικογένεια.
Κατά τη θεραπεία, ο ασθενής, ντυμένος με χαλαρά ρούχα, καλείται να ξαπλώσει σε ένα χαμηλό κρεβατάκι ή να καθίσει σε ένα σκαμνί. Ο θεραπευτής εξετάζει το πρόβλημα ή τα προβλήματά του και αρχίζει να εφαρμόζει ένα ειδικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές (όπως πίεση, κυλίνδρωση, εντριβή, σφίξιμο, τσίμπημα, δόνηση, κτύπημα, τίναγμα κλπ) και εκτελείται με τα δάκτυλα, τις παλάμες, ή τους αγκώνες. Μεγαλύτερη έμφαση δύνεται σε περιοχές όπου παρατηρείται πόνος, σε σημεία βελονισμού, σε ενεργειακά κανάλια, στους μυς και στις αρθρώσεις. Η θεραπεία διαρκεί από μισή μέχρι μια ώρα και ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί να απαιτείται να επαναληφθεί μερικές ακόμα φορές.
Σε κάθε νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής υπάρχει τμήμα θεραπευτικού μασάζ για ενήλικες και για παιδιά. Το Κινέζικο μασάζ για παιδιά και βρέφη αν και είναι αρκετό από μόνο του για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, έχει κάποια ιδιαιτερότητα ως προς την εκμάθηση και ως προς την εφαρμογή του και πρέπει να δοθεί από άτομα εκπαιδευμένα ειδικώς στην θεραπεία των παιδιών. Σ' ένα τμήμα θεραπευτικού μασάζ συναντούμε ασθενείς με ημικρανίες, ιλίγγους, αυχενικά, ωμαλγίες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες και αρθρίτιδες, συναντούμε ακόμα και ασθενείς με ημιπληγία, Πάρκινσον κ.λ.π.. Απαγορεύεται, όμως, σε άτομα με κατάγματα, φλεβίτιδες, μολυσματικές καταστάσεις, ανοικτές πληγές και όγκους.
Στην Κίνα, το μασάζ ΠΚΙ διδάσκεται στα Πανεπιστήμια Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής. Στην Ελλάδα διδάσκεται σε ιδιωτικές σχολές ΠΚΙ, όπως η 'Ελληνική Ακαδημία Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (HAOTCM).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου