Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πιεσοθεραπεία

 
Η Πιεσοθεραπεία είναι μια αρχαία ανατολίτικη τέχνη που περιλαμβάνει την αυτοίαση του σώματος με την αύξηση της ενεργειακής ροής και την ενίσχυση της ικανότητας αυτοίασής του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ελαφράς αλλά σταθερής πίεσης με τα δάχτυλα ή άλλα άκρα, με σκοπό την τόνωση των ενεργειακών κέντρων (ή μεσημβρινών, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι 12).
Η Πιεσοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται μόνο για να θεραπεύσει συγκεκριμένες ασθένειες και τον πόνο, αλλά σε μεγάλο βαθμό θεωρείται μέθοδος προληπτικής ιατρικής, λόγω της ικανότητάς της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, να απελευθερώνει την ένταση, να αυξάνει την κυκλοφορία, να εξισορροπεί την ενέργεια του σώματος και να οδηγεί στην απόκτηση εξαιρετικής υγείας.
Παρ’ όλο που τα μέσα είναι παρόμοια όπως και στο Bελονισμό, η Πιεσοθεραπεία διαφέρει στο ότι δεν χρησιμοποιούνται βελόνες. Και οι δύο θεραπείες χρησιμοποιούν τους 12 μεσημβρινούς, αλλά στην Πιεσοθεραπεία  για τη διέγερση των σημείων πίεσης χρησιμοποιούνται μόνο τα δάχτυλα και τα άκρα και όχι βελόνες και βεντούζες. 

Στην Πιεσοθεραπεία η ενέργεια του σώματος ρέει μέσω των μεσημβρινών ή των καναλιών θεραπευτικής ενέργειας. Η θεραπεία, η οποία θεωρείται πλέον μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, εξασφαλίζει τη συνεχόμενη ροή αυτής της ενέργειας.
Η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συμπλήρωση άλλων εναλλακτικών θεραπειών και είναι τόσο ήπια που μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά ως θεραπεία σε διάφορες καταστάσεις, όπως η ρινορραγία και η νυχτερινή ενούρηση.
Οι υπερασπιστές της ισχυρίζονται ότι δεν είναι αποτελεσματική μόνο στον τομέα των σωματικών πόνων και τραυμάτων. Τονίζουν επίσης ότι είναι ευεργετική σε περιπτώσεις συναισθηματικών και πνευματικών ασθενειών. Οι θεραπευτές πιστεύουν ότι η πίεση και το στρες κάνουν το σώμα να μπλοκάρει, δεσμεύοντας αρνητικά συναισθήματα και καταλήγοντας σε μυϊκή ένταση και στάσιμη ροή ενέργειας. Με τη χαλάρωση των μυών, οι θεραπευτές πιστεύουν ότι η Πιεσοθεραπεία μπορεί να απελευθερώσει τα παγιδευμένα συναισθήματα.
Οι θεραπευτές, εκτός από τα δάχτυλά τους, χρησιμοποιούν και τις παλάμες, τα χέρια, τα πόδια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πέλματα.
Υπάρχουν επίσης διάφορες μορφές Πιεσοθεραπείας. Οι Ιάπωνες, για παράδειγμα, προσθέτουν στις μεθόδους θεραπείας τους το σιάτσου (shiatsu). Αυτό καθιστά τη θεραπεία ακόμη πιο αποτελεσματική, όταν ασκείται έντονη πίεση στα κέντρα για πέντε δευτερόλεπτα με τα δάχτυλα, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, την πλάτη και την κοιλιά. Τα κέντρα αντιστοιχούν σε διάφορα μέρη του νευρικού συστήματος.
Το Ρέικι (Reiki) αποτελεί μια άλλη ιαπωνική τεχνική Πιεσοθεραπείας. Εδώ η θεραπεία χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο τη σπονδυλική στήλη. Το Ρέικι περιλαμβάνει και άλλες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως αρωματοθεραπεία, ομοιοπαθητική και κρυστάλλους.
Η μέθοδος Ατμένα (Atmena) επίσης περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στα πέλματα. Τα κέντρα σε αυτήν την περίπτωση  αντιπροσωπεύουν διάφορα μέρη του σώματος, όπως τους ώμους και το κεφάλι (βρίσκονται στα δάχτυλα των ποδιών), το στήθος (βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του πέλματος) και τα νεφρά (βρίσκονται στην καμάρα του πέλματος).
Στη μέθοδο Τζιν Σιν (JinShin) δύο κέντρα πιέζονται ελαφρά για περισσότερο από ένα λεπτό. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί την παλάμη για να διεγείρει τα ενεργειακά κέντρα. Η μέθοδος Τζιν Σιν περιλαμβάνει, επίσης, την αναπνοή και τη νοερή απεικόνιση.
Η μέθοδος Σου Τζοκ (SuJok) περιλαμβάνει την παλάμη και το πέλμα και θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα για το σώμα και στα δύο. Ο θεραπευτής, εκτός από τις άκρες των δακτύλων, μπορεί να χρησιμοποιήσει σφαίρες, καρπούς, ακόμη και ελαστικούς δακτυλίους, προκειμένου να διεγείρει τα ενεργειακά κέντρα.
Στο μασάζ Τάι (ThaiMassage), στις τεχνικές πίεσης και κύλισης περιλαμβάνονται διατάσεις όλων των μερών του σώματος.
Στην Πιεσοθεραπεία τα κέντρα συνήθως βρίσκονται στο στήθος και την κοιλιά, το τριχωτό της κεφαλής, το κεφάλι και τους ώμους, τα μπράτσα και τις παλάμες, τα πόδια και τα πέλματα.
Στο μασάζ χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως τρίψιμο και ζύμωμα (από το πάνω μέρος της πλάτης και τους ώμους μέχρι τη μέση χρησιμοποιώντας τις παλάμες. Η τεχνική αυτή ονομάζεται πεταλούδα). Επίσης,  χρησιμοποιούνται η πίεση και η κύλιση (ο θεραπευτής τοποθετεί τις παλάμες του μαζί και ρολάρει κατά μήκος των μυών της πλάτης).
Άλλες τεχνικές είναι το λίφτινγκ, το περπάτημα (ο θεραπευτής «περπατά» κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης με τους αντίχειρες), το drumming (ο θεραπευτής καλύπτει καλά τα αυτιά του πελάτη με τις παλάμες του και χρησιμοποιώντας τους δείκτες τραβά απότομα το πίσω μέρος του κεφαλιού), το βούρτσισμα, το άρπαγμα, το τρίψιμο, το χαΐδεμα και οι ήπιες διατάσεις. Η πίεση ασκείται είτε άμεσα είτε υπό γωνία προς τη γραμμή του μεσημβρινού.
Τι να περιμένετε
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πρώτη συνεδρία Πιεσοθεραπείας θα διαρκέσει μέχρι και 90 λεπτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θεραπευτής πρέπει να λάβει το ιστορικό σας (θα μιλήσετε για τα συμπτώματα που έχετε, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τον ύπνο, ακόμα και τη λειτουργία του εντέρου σας) και να σας εξηγήσει ποιά μορφή θεραπείας θα ακολουθήσετε. Η κανονική διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων.
Δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει αλκοόλ προηγουμένως αλλά αντιθέτως να έχετε πιει άφθονο νερό. Σε περίπτωση που έχετε ήδη φάει, φροντίστε να μην έχετε καταναλώσει πικάντικες ή λιπαρές τροφές 1-2 ώρες πριν, καθώς αυτό ίσως σας προκαλέσει δυσφορία λόγω της πίεσης που ασκείται στο στομάχι σας.
Να φοράτε χαλαρά και φαρδιά ρούχα (οι γυναίκες θα ήταν προτιμότερο να φορούν παντελόνια ή σορτς κι όχι φούστα) και αποφύγετε να βάλετε προηγουμένως κρέμα ή λάδι στο δέρμα σας, καθώς αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ολισθηρό και δυσκολεύει τον θεραπευτή.
Αφαιρέστε τα κοσμήματα, ιδιαίτερα τα σκουλαρίκια και το ρολόι, διότι καλύπτουν τα σημεία πίεσης που θα χρησιμοποιήσει ο  θεραπευτής σας.
Συνήθως ο θεραπευτής ελέγχει την κατάσταση της γλώσσας σας, καθώς σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, αποτελεί ένδειξη της υγείας του πελάτη. Κατόπιν θα ελέγξει το σφυγμό σας, πράγμα το οποίο είναι ενδεικτικό της κατάστασης των εσωτερικών οργάνων σας.
Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στον καναπέ και ο θεραπευτής θα ασκήσει πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας. Αυτό δεν θα πρέπει να σας προκαλέσει πόνο, αλλά να σας δώσει μια αίσθηση χαλαρωτική και αναζωογονητική.
Ορισμένα είδη Πιεσοθεραπείας εφαρμόζονται ενώ ο πελάτης είναι καθιστός. Θα σας ζητηθεί να καθίσετε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα και να ακουμπήσετε το κεφάλι σας σε ένα προστατευτικό μαξιλάρι, στο οποίο υπάρχει κενός χώρος για το πρόσωπό σας, ώστε να μην εμποδίζεται η όραση και αναπνοή σας. Αυτό διαρκεί περίπου 30 λεπτά και περιλαμβάνει 60 σημεία πίεσης στην πλάτη και την περιοχή του λαιμού. Επειδή δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση ρούχων, αυτό το είδος Πιεσοθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί στο χώρο εργασίας του πελάτη ή σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοπωλεία και καφετέριες.
Αποτελέσματα και οφέλη
Τα αποτελέσματα και τα οφέλη της Πιεσοθεραπείας είναι πολλά. Για παράδειγμα, οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ακολουθούν και τη μέθοδο της Πιεσοθεραπείας για να ανακουφιστούν από τις ναυτίες. Επίσης, θεωρείται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου και βοηθά στις ψυχικές παθήσεις, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη όσον αφορά ρινικά προβλήματα, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της στειρότητας.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να επαναφέρει την ισορροπία του σώματος και να το βοηθήσει να αυτοϊαθεί. Άλλες παθήσεις για τις οποίες μια επίσκεψη (ή περισσότερες) σε έναν πιεσοθεραπευτή μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη, είναι οι εξής:
     χρόνια κόπωση
     άγχος και αϋπνία
     υψηλή αρτηριακή πίεση
     ινομυαλγία
     χρόνιοι μυϊκοί πόνοι και αρθρίτιδα
     πονοκέφαλοι και ημικρανίες
     στρες, ανάρρωση από πρόγραμμα απεξάρτησης
     τραύματα
     εθισμός   
     συναισθηματικές διαταραχές
    από αισθητικής πλευράς, βελτιώνει την κατάσταση και ανθεκτικότητα του 
    δέρματος του προσώπου 
    πόνοι στην πλάτη
    γυναικολογικά προβλήματα
    απώλεια βάρους
    ωδίνες τοκετού
     εμβοές
     σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Πιεσοθεραπεία
• Η Πιεσοθεραπεία ανακαλύφθηκε από τους Κινέζους πάνω από 5000 χρόνια πριν
• Οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί ανακάλυψαν μεθόδους για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως το χτύπημα ή το τρύπημα συγκεκριμένων σημείων του σώματος
• Η Πιεσοθεραπεία θεωρείται «μητέρα του βελονισμού», αφού ανακαλύφτηκε πριν από τη χρήση βελόνων για την τόνωση της ροής της σωματικής ενέργειας
• Η διέγερση των 12 μεσημβρινών του σώματος είναι ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά συστήματα γνωστά στην ανθρωπότητα
• Οι Κινέζοι ονομάζουν τη θεραπευτική ενέργεια Κι (Qi) ή Τσι (Chi). Στην Ιαπωνία είναι γνωστή ως Ki
• Υπάρχουν περίπου 365 ειδικά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, στα οποία είναι συγκεντρωμένη η ενέργεια Κι και μπορεί να εισέλθει και να απομακρυνθεί από το σώμα
• Η Πιεσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοθεραπεία ελαφρών ασθενειών, όπως η δυσπεψία, η ναυτία και ο πονοκέφαλος.
• Η κινεζική δυναστεία των Σανγκ χρησιμοποίησε τη θεραπεία από τον 11ο  ως τον 16ο  π.Χ. αιώνα.
• Η Πιεσοθεραπεία έγινε γνωστή στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα από τους γιατρούς και τους ιεραποστόλους που επέστρεψαν από την Άπω Ανατολή. Ωστόσο, οι πρώτες ιατρικές μελέτες για την Πιεσοθεραπεία ξεκίνησαν στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
• Η Πιεσοθεραπεία χρησιμοποιήθηκε για την πρόκληση τοκετού σε γυναίκες των οποίων είχαν σπάσει τα νερά
• Τα ακριβή σημεία Πιεσοθεραπείας μπορούν να εντοπιστούν με την τεχνική μέτρησης με τους αντίχειρες
• Η μέθοδος επίσης χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία μικρών ζώων, κυρίως σκύλων
• Υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά χαλάκια Πιεσοθεραπείας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μερικά λεπτά ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιστεύεται ότι αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της αϋπνίας
• Στην αρχαία Ινδία  οι μητέρες αγκάλιαζαν τα χέρια και τα πόδια των μωρών τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στις ασθένειες και το άγχος
• Στην αρχαία Ινδουιστική λατρεία περιλαμβάνονταν διέγερση του λοβού των αυτιών
• Μια άλλη μέθοδος που αποτελούσε μέρος της Ινδουιστικής λατρείας ήταν το χτύπημα των κροταφικών λοβών με τις γροθιές, προκειμένου να απελευθερωθεί η μαύρη χολή
 • Περίπου το 20% των χειροπρακτών συνιστούν την Πιεσοθεραπεία ως μέσον θεραπείας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου