Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ρεφλεξολογία για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας!

 
 Φυσιολογία...
 Τένοντας είναι η ινώδης χορδή που συνδέει ένα μυ με οστό ή με άλλο μυ. Διαθέτουν μεγάλη ευκαμψία και αντοχή, το δε σχήμα τους συνήθως είναι κυλινδρικό.  
Η πάθηση... 
Ενώ οι τένοντες παρουσιάζουν μεγάλη ισχύ, εντούτοις έχουν όρια και δυστυχώς είναι σχετικώς εύκολο να ξεπερασθούν με επακόλουθο την δημιουργία φλεγμονής.
 Τα συμπτώματα της φλεγμονής είναι ο πόνος ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση, η ευαισθησία κατά την ψηλάφηση και σε ποιο βαριές καταστάσεις ο περιορισμός των κινήσεων καθώς και της δύναμης του μυός που προσφύεται ο τένοντας.

Ευπαθείς ομάδες...
 Σε οποιαδήποτε εργασία που γίνονται επαναλαμβανόμενες κινήσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος της τενοντίτιδας, για παράδειγμα η εργασία στον υπολογιστή, η κομμωτική, η εργασία σε ταμείο supermarket ανήκουν στις «ενοχοποιημένες» εργασίες. Βεβαίως και οι υπέρμετρες αθλητικές δραστηριότητες όπως τα βάρη, η κολύμβηση  καθώς και το τένις μπορούν να επιφέρουν ανάλογα αποτελέσματα. Οι περιοχές που συνήθως εκδηλώνεται η τενοντίτιδα είναι οι καρποί, οι αγκώνες, οι ώμοι, τα ισχία και τα γόνατα.  
Η ρεφλεξολογία... 
Με την ρεφλεξολογική μέθοδο μπορούμε να επιτύχουμε αυτοθεραπεία στο ζήτημα της τενοντίτιδας δίνοντας σημαντικά καλύτερη κλινική εικόνα της πάσχουσας περιοχής μετά το πέρας της αγωγής, αλλά καθίσταται σημαντικό να τονίσουμε ότι ο θεραπευόμενος θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητες που τον έφεραν στην παθογόνο κατάσταση ειδικά κατά το πρώτο διάστημα της θεραπείας, διότι διαφορετικά η ευαισθησία, έστω μικρή έντασης θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
 Η βελτίωση γίνεται άμεσα αντιληπτή από την πρώτη κιόλας συνεδρία με την πάσχουσα περιοχή να ανακτά δύναμη και ευκινησία. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν διάρκεια 2 έως 3 ημέρες και οι επόμενες ημέρες μέχρι την επόμενη συνεδρία είναι ηπιότερες σε σχέση με το παρελθόν.
Οι συνεδρίες...
 Εβδομαδιαίες είναι μόνο οι 5 πρώτες συνεδρίες καθώς μετά η ανάγκη για θεραπεία γίνεται λιγότερο επιτακτική οπότε η επανάληψή τους αραιώνει και ο συνολικός τους  αριθμός προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγωγή είναι περίπου 12.  
 Ο ρεφλεξολόγος αναλόγως της τοποθεσίας της πάσχουσας περιοχής ασκεί πιέσεις στα αντίστοιχα αντανακλαστικά σημεία στα πόδια και στα χέρια τα οποία επιφέρουν κάποιο πόνο κατά την διάρκεια της άσκησή τους.
 Δεν χρειάζεται να χορηγηθούν σκευάσματα συμπληρωματικά της θεραπείας, εάν ο θεραπευόμενος όμως ακολουθεί θεραπεία κλασσικής μορφής, τότε η ρεφλεξολογία δρα παράλληλα χωρίς να ζητηθεί η παραμικρή μεταβολή στην αγωγή του ιατρού.
Αποφύγετε...
 Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι η μάλαξη καθώς και τα ζεστά επιθέματα επί της πάσχουσας περιοχής δεν επιφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια απεναντίας εύκολα δύναται να χειροτερέψει η παθογενής κατάσταση.
Το αποτέλεσμα...
 Μετά το πέρας της αγωγής ο θεραπευόμενος χαίρει πολύ καλύτερης παθολογικής εικόνας, δεν έχει πλέον κινητικούς περιορισμούς και πόνους, ενώ κάποιες πολύ αραιές συνεδρίες πιθανώς να χρειάζονται μετά, έχοντας χαρακτήρα συντήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου