Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

 
Fascia στα λατινικά σημαίνει περιτύλιγμα –(δέσμη η Περιτόνια στα Ελληνικά). Είναι ένας συνδετικός ιστός που καλύπτει και διαπερνά όλο το σώμα και όλους τους μύες, νεύρα, αρτηρίες καθώς και όλα τα εσωτερικά όργανα καρδιά, πνεύμονες χωρίς ασυνέχειες. Είναι μια ενιαία δομή που εκτείνεται από το κεφάλι ως τα πόδια χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός. Προστατεύει και διαχωρίζει το μυϊκό σύστημα προσφέροντας σημαντική βοήθεια στη διατήρηση του φυσικού σχήματος και στον μυϊκό συντονισμό.  Επίσης, βοηθάει στη διακίνηση αρτηριακού και φλεβικού αίματος και  στην κεντρική αγωγιμότητα.

Η Περιτόνια αποτελείται από τρία στρώματα:
1.Η επιπολής περιτόνια βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και συγκρατεί  λίπος και νερό, περιβάλλεται από νεύρα και επιτρέπει στους μυς να κινούν το δέρμα.
2.Η μεσαία  εν τω βάθει  περιτόνια βρίσκεται μεταξύ των σκληρών μηνίγγων του κρανιακού ιερού οστών.
3.Η τελική εν τω βάθει περιτόνια , περιβάλλει και συνδέεται με τους μυς, τα κόκαλα, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σε μοριακό επίπεδο.
4.Οι συσπάσεις μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα ή και όλα τα στρώματα.
Σε φυσιολογικό επίπεδο η περιτόνια είναι χαλαρή με μικρή κυματοειδή μορφή με ικανότητα διάτασης και κατά συνέπεια κίνησης χωρίς περιορισμό.
Από έρευνες έχει προκύψει ότι τυχόν τραυματισμοί  και τομές στον ενιαίο συνδετικό ιστό επιφέρουν πόνο και παρεμπόδιση κινήσεων. Μια πιθανή φλεγμονή ή μυοσκελετική δυσλειτουργία, σε περιοχή του σώματος, έχει ως αποτέλεσμα την ακαμψία της περιτονίας στη περιοχή που πάσχει. Η ακαμψία αυτή δημιουργεί συμφύσεις , σκληραίνει και αφυδατώνει την  περιτονία , κατά συνέπεια υπάρχει μια γενικότερη σταδιακή αλλαγή στάσης και ισορροπίας στο σώμα λόγω των τάσεων που δημιουργούνται.
Αίτια όπως οι μικροτραυματισμό ή οι σοβαροί τραυματισμοί, το άγχος , το στρες, και η λανθασμένη στάση σώματος στην  καθημερινότητα και την εργασία δημιουργούν ανισορροπίες που σταδιακά εκφράζονται στο σώμα με την αλλαγή του κινησιολογικού προτύπου δημιουργώντας πρόσθετες  μυικές επιβαρύνσεις.
Η συνεχόμενη πίεση που ασκείται στο σώμα που περιγράψαμε έχει ως αποτέλεσμα η περιτόνια να δημιουργεί υπερβολική πίεση στους ιστούς και τα όργανα που περιβάλει με αποτέλεσμα την μείωση της ελαστικότητας, αίσθηση πόνου – μουδιάσματος καψίματος στις μυϊκά επιβαρυμένες περιοχές και κατά συνέπεια συνεχόμενη πίεση στην καθημερινότητα. 
Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η δημιουργία ενός νέου κύκλου λανθασμένης  κινησιολογικής προσαρμογής στην καθημερινότητα, μέσω του οποίου αλλάζει σταδιακά τελείως το φυσιολογικό κινησιολογικό πρότυπο και τα χαρακτηριστικά της στάσης και της κίνησης που έχουμε ως ανθρώπινα όντα. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για το μυοσκελετικό σύστημα και όχι μόνο αφού αυτή η βιωματική κατάσταση επηρεάζει το σωματικό επίπεδο αλλά και σημαντικούς ψυχολογικούς παράγοντες(ειδικά σε παιδιά και εφήβους). Δημιουργώντας ανασφάλειες , έλλειψη αυτοεκτίμησης εκκολάπτοντας μελλοντικές χρόνιες επιβαρύνσεις και παθήσεις όπως Αυχενικό Σύνδρομο, Κήλες κ.α.
Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται έχει ως στόχο την απελευθέρωση των περιτονιακών  δομών και κατά συνέπεια την αποκατάσταση της κίνησης μέσω της εν τω βάθει  μάλαξης(Deep Tissue Massage)  και πίεσης στα σημεία που είναι απαραίτητο. Σε αυτή τη προσέγγιση συμμετέχει όλο το σώμα δουλεύοντας όλα τα σημεία του συμπληρωματικά. 
To Deep Tissue Massage βοηθά το σώμα στο σύνολο της ανθρώπινης κινητικότητας που η περιτονία είναι πολύ βασική .Μειώνει το σωματικό στρες , ανακουφίζει το σώμα κάνοντας το πιο κινητικό, επαναφέρει την στάση του σώματος σε όσο το δυνατόν φυσιολογικά πρότυπα, απομακρύνει τις πιέσεις που υπάρχουν στο σώμα λόγω της κακής στάσης με συνέπεια την σκληρή περιτονία και σταδιακά αποκαθιστά το εύρος κινήσεων των μυικών ομάδων.
Πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας  είναι και η εκπαίδευση της εργονομίας στην κίνηση  και η σωστή στάση του σώματος σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας που βιώνεται. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύστημα από συγκεκριμένες κινησιολογικές ασκήσεις και ασκήσεις νευρομυικής προσαρμογής  ΄΄ εκπαιδεύοντας ΄΄ τον εγκέφαλο στη σωστή κινησιολογία και μυϊκή προσαρμογή.
Ο σκοπός της αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων σημαίνει βελτιωμένη ποιότητα ζωής και προληπτική αντιμετώπιση και καταστολή μελλοντικών προβλημάτων που τυχόν θα παρουσιαστούν όπως κήλες, μυαλγίες,μ προβλήματα μέσης κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου