Ελάτε στη μαγεία του SPA…
Στις μέρες μας, που η κοινωνία επιβάλλει έντονους ρυθμούς ζωής, η ανάγκη για διατήρηση της υγείας και της ευεξίας κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σήμερα στην ολιστική φροντίδα του σώματος της ψυχής αλλά και του πνεύματος. Η επίτευξη ενός καθαρού πνεύματος και νου, η αποφόρτιση του οργανισμού από τις επιπτώσεις της κούρασης και του καθημερινού άγχους, η ψυχική και σωματική ανάταση, αναμφισβήτητα, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Η ορθή λειτουργία ενός σύγχρονου spa κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην ελληνική πραγματικότητα, συμβάλλοντας στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Τι είναι όμως το SPA;
Υγεία. Ομορφιά. Ευεξία. Το τρίπτυχο της ευτυχίας, που ανακάλυψαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες, με τη φιλοσοφία των λουτρών στα ασκληπιεία και τα σπίτια τους, αλλά και αργότερα οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Οθωμανοί με τα γνωστά σε όλους μας hammam. Το SPA έχει τις ρίζες του στην πανάρχαια συνήθεια του λουτρού σε ζεστές πηγές.
Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της ευεξίας χαρακτηρίζεται από συνεχή εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Βασικός συντελεστής της εντυπωσιακής αυτής εξέλιξης αποτελεί η εφαρμογή κάθε είδους υπηρεσιών που βασίζονται στη φιλοσοφία του spa.
Το Spa είναι μια οντότητα που έχει ως στόχο την ενίσχυση της γενικής ευημερίας μέσω ποικίλων επαγγελματικών υπηρεσιών που ενθαρρύνουν την ανανέωση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος.
Πώς προήλθε η λέξη SPA;
Πολλοί θεωρούν ότι η λέξη SPA προέρχεται από τη λατινική έκφραση: «SANITAS PER AQUA», που σημαίνει «ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ», υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι η λέξη SPA προήλθε από την πόλη Spa του Βελγίου, η οποία ήταν από τις πρώτες περιοχές που αναγνωρίστηκαν οι ιαματικές πηγές της.
Τι προσφέρει ένα SPA σήμερα;
Σήμερα τα SPA είναι χώροι όπου με τη χρήση προϊόντων που έχουν ως βάση το νερό δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση σε συνδυασμό με τη θεραπεία.
Ένας άρτια δομημένος χώρος Spa, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες του:
Αναζωογόνηση
Χαλάρωση
Ανακούφιση από το στρες
Ολιστική ευεξία
Θα συναντήσετε θεραπείες χαλαρωτικών massage με αιθέρια έλαια για το σώμα ή μία περιποίηση προσώπου, ή ακόμα μπορεί κανείς να χρήση μιας συνεδρίας θαλασσοθεραπείας.
Τι ειδικότητα έχουν εκείνοι που εργάζονται σε ένα SPA;
Αυτό που ισχύει κυρίως σήμερα είναι ότι ο χώρος του spa στελεχώνεται κυρίως από αισθητικούς, θεραπευτές και φυσιοθεραπευτές.
Εκείνοι αντλούνται από το χώρο της Αισθητικής ή της Φυσικοθεραπείας επιπέδου ΤΕΙ ή ΙΕΚ, έχοντας επαρκή γνώση για τις θεραπείες σώματος και προσώπου, λαμβάνοντας και εξειδίκευση από τα ίδια τα ξενοδοχεία – SPA για τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων και θεραπειών.
Ποια θα είναι η εξέλιξη στην εξειδίκευση των θεραπευτών SPA;
Τα ξενοδοχεία και τα SPA ανανεώνονται τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσφερόμενες υπηρεσίες, δημιουργώντας την αναγκαιότητα της απόκτησης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση πάνω στις υπηρεσίες ενός SPA μετατρέποντας πλέον τον θεραπευτή σε SPA THERAPIST έναν άνθρωπο απόλυτα καταρτισμένο και ειδικό στο ιδιαίτερο κομμάτι της ευεξίας.
Τι θα πρέπει να γνωρίζει ένας SPA THERAPIST;
Κάθε επαγγελματίας Spa Therapist πρέπει να γνωρίζει τις κατάλληλες τεχνικές και θεραπείες προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του πόνου, της έντασης και του άγχους από το σώμα και το πνεύμα καθώς και στη διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας.
Αναλυτικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Spa Therapist θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει:
• Την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος, καθώς και τις βασικές αρχές δερματολογίας και παθολογίας
• Πρώτες βοήθειες και να είναι ικανός να τις προσφέρει σε πιθανή περίπτωση συμβάντος στο χώρο του Spa
• Τις βασικές αρχές υγιεινής και προστασίας στους εργασιακούς χώρους του Spa
• Τα είδη και τα προϊόντα καλλυντικών, καθώς και τις τεχνικές θεραπειών σώματος και προσώπου
• Τεχνικές επικοινωνίας με τους πελάτες του Spa, τους συνεργάτες και τους ανωτέρους του
• Τεχνικές πώλησης και προώθησης υπηρεσιών Spa
• Τεχνικές εξυπηρέτησης και περιποίησης πελατών των Spa
Ποια είναι η κρατική μέριμνα για την εξειδίκευση και την πιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στην ειδικότητα του SPA THERAPIST;
Στη διαβούλευση, η οποία διενεργείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αυτήν την περίοδο και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2010, για τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, εξετάζεται και το θέμα της αναγνώρισης της πιστοποίησης.
Όπως τόνισε και στην ημερίδα για τη συγκρότηση Εθνικού Πλαισίου η αρμόδια υπουργός, κα Άννα Διαμαντοπούλου: «Οι πιστοποιημένες δεξιότητες και προσόντα σημαίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ανασφάλειας. Το «μπορώ» που λέει ο κάθε Έλληνας στον εαυτό του, είναι σημαντικό να μπορεί να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων. Διότι αυτό τον βοηθά να βγει στην αγορά εργασίας, εθνική και ευρωπαϊκή, με περισσότερα πλεονεκτήματα. Και περισσότερα πλεονεκτήματα μεταφράζονται σε καλύτερες αμοιβές».
Με βάση όλα τα παραπάνω, απαραίτητη θα είναι και η πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της αισθητικής, της φυσικοθεραπείας, του massage και των εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας, των Spa Therapists Ξενοδοχείων και Massage Therapists.
Οι απαιτήσεις της αγοράς φαίνεται να οδηγούν πλέον στην αναζήτηση πιστοποιημένου ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επομένως και στον τομέα του spa.
Δηλαδή θα πρέπει ο επαγγελματίας στο χώρο του spa να διαθέτει έγκυρη απόδειξη των γνώσεων που διαθέτει για να ασκεί το επάγγελμά του.
Ειδικότερα, οι νέοι επαγγελματίες που μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στο αντικείμενό τους.
Παράλληλα και οι έμπειροι επαγγελματίες, θα πρέπει πλέον να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου στο αντικείμενο που ήδη δραστηριοποιούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου