Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Μασάζ για Εγκύους


Η κύηση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες –σταθμούς στη ζωή της γυναίκας, προκαλώντας διαφοροποιήσεις τόσο στο σώμα της, εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβρύου, όσο και στον ψυχοσυναισθηματικό της κόσμο. Την περίοδο αυτή η έγκυος βιώνει πρωτόγνωρα και ποικίλα συναισθήματα, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική και σωματική ανάπτυξη του εμβρύου, στα οποία καλείται να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
«Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωφελεί τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του άγχους και κατʼ επέκταση στην ψυχική ηρεμία της μητέρας, αλλά και στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, αφού η μητέρα και το έμβρυο σε αυτή την περίοδο είναι αλληλένδετοι οργανισμοί» (www.all4baby.gr).
To μασάζ για εγκύους γίνεται με ειδικούς χειρισμούς και τεχνική, ενώ έχει βασικό στόχο του την ολοκληρωτική χαλάρωση του σώματος της εγκύου, αλλά και τη συναισθηματική και ψυχική της εξισορρόπηση.
Τα οφέλη του μασάζ στην εγκυμοσύνη



Το μασάζ έχει πολλά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας τις γυναίκες να αισθάνονται πιο άνετα με τις αλλαγές του σώματός τους, άλλα και προσφέροντάς τους ηρεμία και χαλάρωση.
Γενικά το μασάζ εγκυμοσύνης συμβάλλει στη:
•    λεμφική αποσυμφόρηση
•    βελτίωση κυκλοφορικού συστήματος
•    αποφυγή και αντιμετώπιση σε μυϊκούς πόνους, αρθρώσεις και κράμπες
•    ανακούφιση από τους πόνους σε οσφύ, κορμό και αυχένα

Πιο συγκεκριμένα προσφέρει :
•    Ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες τη δυσκαμψία και την ένταση.
•    Ανακούφιση από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και στα πόδια.
•    Αύξηση των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στη μητέρα και κατ` επέκταση στα κύτταρα και τον οργανισμό του εμβρύου.
•    Σταθεροποίηση στα επίπεδα των ορμονών του οργανισμού.
•    Ανακούφιση από τον πόνο στο ισχιακό νεύρο που προκαλείται από την μήτρα που μεγαλώνει και πιέζει κάποια βασικά νεύρα των ποδιών.
•    Ανακούφιση τους πονεμένους μυς και αύξηση της ευελιξίας και κινητικότητα τους.
•    Χαλάρωση του νου και βελτίωση του ύπνου, μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα.
•    Αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας.
•    Μείωση της υπερέντασης και του στρες.
•    Αποβολή των άχρηστων και τοξικών προϊόντων του σώματος μέσω του κυκλοφορικού και του λεμφικού συστήματος.
•    Μείωση αϋπνίας.
•    Βελτίωση της έλλειψης ισορροπίας και της σωστής στάσης του σώματος.
•    Μείωση οιδημάτων των χεριών και των ποδιών.
•    Μείωση τη διόγκωσης (πρήξιμο) των αστραγάλων και των ποδιών.
•    Τόνωση του δέρματος.

Τέλος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την έκβαση του τοκετού  αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών οκυτοκίνης, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του τοκετού και την παράλληλη αίσθηση ευεξίας.  Σύμφωνα με έρευνες του  Touch Research Institute του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, οι γυναίκες στις οποίες κάνουν μασάζ κατά την διάρκεια του τοκετού, αναφέρουν λιγότερο πόνο, λιγότερο άγχος και μικρότερης διάρκειας τοκετούς.

Ποιά τεχνική είναι ιδανική για την εγκυμοσύνη?

Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τύπων μασάζ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κύηση.  Εφαρμόζοντας κάποιο είδος μασάζ ήπιας πίεσης, επιτυγχάνεται η χαλάρωση των μυών και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία σε όλο το σώμα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη θερμότητα, όπως μασάζ με ζεστές πέτρες ή  σάουνα, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει επιζήμιες αλλαγές στον καρδιακό παλμό της μητέρας και του εμβρύου.
Η πιο ενδεδειγμένη μορφή μασάζ κατά την εγκυμοσύνη είναι το Σουηδικό Μασάζ, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση τόσο στους πόνους των αρθρώσεων, όσο και στη βελτίωση του λεμφικού συστήματος και την εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών.
Οι θέσεις που μπορεί να εφαρμοστεί το μασάζ είναι η ύπτια και ακόμη καλύτερα η πλάγια θέση, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η κοιλιά και πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή από τον θεραπευτή για να αισθάνεται η έγκυος ασφαλής και προστατευμένη.
Η χρήση αιθέριων ελαίων θα πρέπει να γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή ή ακόμη καλύτερα να αποφεύγεται.  Για αυτό το λόγο συνίσταται ανεπυφύλακτα το αμυγδαλέλαιο.

Αντενδείξεις   
                                                        
Το μασάζ εγκυμοσύνης συνίσταται να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου/μαιευτήρα και μάλιστα μετά το πέρας του 3ου τριμήνου όπου έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση. Από εκεί και έπειτα, μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα για να πραγματοποιείται το μασάζ.
Προσοχή στις μέλλουσες μητέρες που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, διαβήτη, άσθμα, χρόνια υπέρταση, σοβαρή αναιμία, ανομοιόμορφο τράχηλο, σπασμωδικές διαταραχές, αιμορραγία, ερυθηματώδη λύκο, πνευμονία, πρόδρομο πλακούντα, αποκόλληση πλακούντα, εξωμήτρια κύηση, έντονο κοιλιακό πόνο, ιστορικό αποβολής, καθώς και σε περιπτώσεις που παρατηρείται καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, ελλιπής κινητικότητά του, χαμηλή αύξηση του βάρους του και αρρυθμία του εμβρύου.
Υπό αυτές τις συνθήκες το μασάζ αντενδείκνυται λόγω πρόκλησης πρόωρων συσπάσεων που ενδέχεται να οδηγήσουν είτε σε  πρόωρο τοκετό είτε σε αποβολή.
Ο θεραπευτής πριν από κάθε θεραπεία θα πρέπει  να αξιολογεί την κατάσταση της πελάτισσας του και να κρίνει αναλόγως (απαραίτητη θεωρείται και η λήψη ιστορικού πριν την έναρξη του μασάζ).
«Η θετική επίδραση που έχει το μασάζ στην εγκυμοσύνη σε ένα σώμα που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, που αυξάνει το βάρος του και αλλάζει κέντρο βάρους με αποτέλεσμα να καταπονούνται σημεία όπως ο αυχένας, η μέση, τα πόδια αλλά και οι μυς, σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τις ορμονικές αλλαγές, είναι αναμφισβήτητη και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την διάθεση της εγκύου και του εμβρύου καθώς την απαλλάσσει από την πίεση και να της επιτρέπει να χαρίσει στον εαυτό της στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου