Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

MASSAGE ΤΟΥΙ ΝΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το μασάζ τούι να (κινέζικο ιατρικό μασάζ ) στοχεύει να ενεργοποιήσει με το χέρι κάποια σημεία του σώματος – κάπως σαν βελονισμός χωρίς βελόνες. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Το αντίστοιχο ιαπωνικό, το μασάζ άνμα, γέννησε το σιάτσου. Η τεχνική της πιεσοθεραπείας και το ντο ιν είναι ανεξάρτητες μορφές, που προέρχονται η πρώτη από το τούι να, και η δεύτερη από το σιάτσου

Το μασάζ τούι να ( που σημαίνει << πιέζω – αρπάζω >> ) είναι μία από τις πέντε βασικές πρακτικές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, μαζί με την παραδοσιακή φαρμακοποιία, τον βελονισμό, τη διαιτητική και την άσκηση. Πρόκειται για μια πολύ πλούσια τέχνικη, που αποτελείται απο 300 και πλέον κινήσεις και χειρισμούς και έχει στόχο να ευνοήσει τη ροή του τσι ( ενεργειακή ροή ).

Βασικές αρχές

Στο μασάζ τούι να υπάρχουν διάφορες σχολές και τεχνικές, συμπεριλαμβανόμενης και της πιεσοθεραπείας. Πρόκειται για μια ήπια δράση πάνω στους μεσημβρινούς και στα σημεία βελονισμού, που ασκείται με την πίεση των δακτύλων. Η αγωγή μπορεί να εφαρμόζεται από θεραπευτή ( μασάζ τούι να ) ή να την ασκεί ο ασθενής μόνος του ( πιεσοθεραπεία ).

Αναγνωρισμένα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, τα θετικά αποτελέσματα του μασάζ τούι να έχουν αποδειχθεί. Αντίθετα, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί στη Δύση πάνω στην τεχνική της πιεσοθεραπείας, που θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική από τον βελονισμό.

Η διασικασία

Η επίσκεψη σε ειδικό θεραπευτή αρχίζει με μια διάγνωση, που βασίζεται σε ελέγχους της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Στη συνέχει, ο ειδικός διεγείρει με ακριβείς κινήσεις τους μεσημβρινούς και τα σημεία βελονισμού, με τον ασθενή ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή στο πάτωμα. Ο θεραπευτής μπορεί να διδάξει ορισμένες κινήσεις , προκειμένου ο ασθενής να συνεχίζει την αγωγή στο σπίτι του. Η συνεδρία διαρκεί από μισή έως μία ώρα.

Παρότι η διέγερση των σημείων του βελονισμού μπορεί να προκαλέσει εκ των υστέρων παραδοσιακά περίεργα αλλά σπανίως δυσάρεστα αισθήματα, το τούι να αφήνει κυρίως μια εντύπωση ευεξίας και χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου