Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τι ειναι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική;


Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική βασίζεται σε μια πολύ ιδιαίτερη θεώρηση του κόσμου και του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με την οποία το βασικό στοιχείο είναι η ζωτική ενέργεια, το << τσι >>. Διαφέρει, λοιπόν , ριζικά από τη δυτική ιατρική. Για την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων υγείας, οι θεραπευτές βασίζονται σε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους τεχνικές και επιστημονικούς κλάδους, όπως η κινέζικη φαρμακοποιία, η διαιτητική, ο βελονισμός κι οι ενεργειακές ασκήσεις, όπως το τσι γκονγκ.

Μια πολύ παλιά ιατρική παράδοση

Οι ρίζες της κινέζικης ιατρικής ανάγονται στα πολύ παλιά χρόνια. Αντλεί στοιχεία από την φιλοσοφία της Άπω Ανατολής και ιδίως από τον ταοισμό. Σύμφωνα με την φιλοσοφία που την διέπει, ολόκληρο το σύμπαν το υφαίνουν τα ίδια βασικά στοιχεία. Οι ίδιοι νόμοι ρυθμίζουν τόσο την οργάνωση του ανθρώπινου μικρόκοσμου όσο και τη δυναμική του μακρόκοσμου που μας περιβάλλει. Η κινέζικη ιατρική μετέφερε στο σώμα τους κανόνες που παρατήρησε στο περιβάλλον. Εντόπισε αντιστοιχίες και συγγένειες ανάμεσα στην οργάνωση των εποχών, των οργάνων του σώματος, τις γεύσεις, τα συναισθήματα κ.λ.π.

Ένα θεμελιώδες έργο

Τα θεμέλια της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής αυτής καθαυτής τέθηκαν στο χρονικό διάστημα που εκτείνεται απο την λεγόμενη περίοδο << των εμπόλεμων κρατών >> ( 475 - 221 π.Χ. ) έως τις δυναστείες Τσιν ( 221 - 206 π.Χ. ) και Χαν ( 221 π.Χ. - 220 μ.Χ. ). Ένα έργο με τίτλο Huang Di Nei Jing αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των θεωριών από τις οποίες αναπτύχθηκαν ουσιαστικά η κινέζικη ιατρική και φαρμακοποιία. Το έργο αυτό, που συνδέει τις φυσικές επιστήμες με την φιλοσοφία, αφορά πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ασχολείται συστηματικά με τη φυσιολογία, την παθολογία, τη διάγνωση, τη θεραπευτική, την πρόληψη κ.λ.π. Αυτό το θεμελιώδες κείμενο συμπληρώνει το Νanjing.

Αιώνες εξέλιξης

Αντλώντας γνώσεις από τα έργα Huangdi Neijiing και Nanjing, οι δάσκαλοι των επόμενων δυναστειών ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο την ιατρική και την φαρμακοποιία. Έτσι, δημιουργούνται διάφορες ιατρικές σχολές, οι πιο αντιπροσωπικές από τις οποίες είναι  τέσσερις μεγάλες σχολές των δυναστειών Τζιν και Γιουάν.



Βασικές αρχές

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με τα δικά της εννοιολογικά εργαλεία και έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Ο τρόπος θεώρησης της υγείας και της ασθένειας είναι άρηκτα συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου. Από τη δική της οπτική, ο άνθρωπος διέπεται από τις ίδιες οικουμενικές αρχές που διέπουν όλα όσα τον περιβάλλουν - από τη μία πλευρά το τσι, η ζωτική ενέργεια και από την άλλη το γιν και το γιανκ, οι δο αντίθετες αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις.
Το σώμα λειτουργεί υπό την επίδραση της ροής της ενέργειας ( τσι ) και φτάνει σε μια τέλεια κατάσταση υγείας μόνο αν επικρατήσει ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις που υπάρχουν ( γιν και γιανγκ ).
Ο κύριος στόχος της κινέζικης ιατρικής είναι η διατήρηση αυτής της ισορροπίας ή η αποκατάσταση της, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ανισορροποία επηρεάζει τη ροή της ζωτικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την ασθένεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου