Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΣΙΑΤΣΟΥ


Εμπνευσμένο από το κινέζικο παραδοσιακό μασάζ ( τούι να ) και το ιαπωνικό άνμα, το σιάτσου τυποποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Τοκουχίρο Ναμικόσι ( 1905 – 2000 ). Η πρώτη του αυτή μορφή αναφερόταν ευρέως στη δυτική ανατομία και φυσιολογία. Στη συνέχεια, ο Σιζούτο Μασουνάγκα ( 1925 – 1981 ) επανέφερε το επικέντρο του σιάτσου στην κινέζικη ιατρική. Σήμερα, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, και το σιάτσου είναι επίσημα αναγνωρισμένο στην Ιαπωνία από το 1950.

Βασικές αρχές

Σιάτσου σημαίνει πίεση ( άτσου ) δακτύλων (σι ). Το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας το ορίζει ως << μια θεραπεία που χρησιμοποιεί τις παλάμες, για να ασκήσουν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία και σκοπό έχει να διορθώσει τις ανωμαλίες του σώματος, να διατηρήσει ή να βελτιώσει την υγεία και να συνεισφέρει στη θεραπεία κάποιων ασθενειών >>. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική , στοχεύει στην εξισορρόπηση την ενεργειακής ροής, εφαρμόζοντας σταθερή και συνεχή πίεση πάνω στους μεσημβρινούς και στα σημεία βελονισμού ( τσούμπο ). Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να καταφύγει και σε άλλες ασκήσεις ( κινήσεις, τεντώματα, δονήσεις ). Το σιάτσου παρουσιάζεται ως προληπτική μέθοδος, που συνεισφέρει στη διατήρηση της καλής υγείας ή ακόμα και ως μια << τέχνη ευεξίας >>.

Ενδείξεις

Όντας μια ολιστική ιατρική μέθοδος, ενεργειακή και προσανατολισμένη στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας, το σιάτσου ενδείκνυται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, για όλες τις ηλικίες. Πρώτα απ'όλα, επιτρέπει την εξισορρόπηση του οργανισμού, την καταπολέμηση των συνεπειών του στρες, την ανακούφιση εντάσεων και πόνων και τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης. Συνεπώς, συνιστάται ως βασική ή συμπληρωματική θεραπεία για πολλές παθήσεις : προβλήματα του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, γυναικολογικά, προβλήματα ων μυών και των αρθρώσεων, ψυχολογικά ( άγχος, κατάθλιψη, εθισμοί κ.λ.π. ) Είναι επίσης κατάλληλο για τη ρύθμιση μικροπροβλημάτων υγείας ( δυσπεψία, συνάχι, ημικρανίες κ.ά. )

Αναγνωρισμένα αποτελέσματα: Το ζήτημα των αποτελεσμάτων του σιάτσου στην υγεία συναντά εκείνο των αποτελεσμάτων του σιάτσου στην υγεία συναντά εκείνο των αποτελεσμάτων του βελονισμού, που ακόμα αμφισβητούνται στη Δύση. Τουλάχιστον, στην περίπτωση του σιάτσου, του αναγνωρίζονται οι αρετές του μασάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου