Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΙΚΟ MASSAGE

Η δημιουργία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Ινστιτούτο Esalen στην Καλιφόρνια πειραματίστηκε με νέες μορφές θεραπείας. Προερχόμενο απο το σουηδικό μασάζ, το μασάζ Esalen προωθεί την ανακάλυψη του σώματος και των συναισθημάτων με μια πολύ ήπια προσέγγιση, βασισμένη στην ακρόαση και στην παρουσία.
Ξεκινώντας από το μασάζ Esalen, η Μάργκαρτετ Έλκε αναπτύσει στην συνέχεια το Καλιφορνέζικο μασάζ, που στην Ευρώπη διαδίδεται τη δεκαετία του 1980 και έχει στόχο την αρμονία σώματος και ψυχής. Πρόκειται για μια πολύ χαλαρωτική τεχνική, η οποία μειώνει τα σημάδια του στρες ( πόνοι της πλάτης , κόπωση, αυπνία). Στο πλαίσιο της ακρόασης, επιτρέπει την αντιμετώπιση κάποιων τραυματικών καταστάσεων , προκειμένου να ξεπεραστούν. Επίσης, έχει προσαρμοστεί στην ανακούφιστική φροντίδα ( διαχείριση πόνου) και στην υποστήριξη ασθενών που πάσχουν απο ανίατες ασθένειες.

Η διαδικασία

Είναι μασάζ με αργές και αρμονικές κινήσεις και προοδευτικές συρόμενες πιέσεις. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα. Ο θεραπευτής καλέι τον θεραπευόμενο να αισθανθεί τις εντάσεις και συναισθήματα που συνδέονται με αυτές. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά διαδεδομένη στα κέντρα σωματικής ευεξίας, την εφαρμόζουν όμως και πολλοί φυσικοθεραπευτές. Αποτελεί το ενδιάμεσο των τεχνικών που είναι προσανατολισμένες στην ψυχοθεραπεία, όπως το μασάζ Γκεστλαλτ ( Gestalt) ή το αισθητηριακό μασάζ του Κλόντ Καμιλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου