Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ MASSAGE

Στην πραγματικότητα, η σουηδική τεχνική μασάζ είναι η πιο διαδεδομένη στις χώρες της Δύσης. Φημισμένη για τα χαλαρωτικά της αποτελέσματα, έχει οδηγήσει σε πολλές παραλλαγές, με πιο διάσημο το << καλιφορνέζικο>> μασάζ. Μερικές προσεγγίσεις, όπως το αισθητηριακό ή το βιοδυναμικό μασάζ έχουν έναν επιπλέον προσανατολισμό προς την ψυχοθεραπεία, χωρίς να παραμελούν την σωματική διάσταση.


Μια αρχαία πρακτική

Σε όλους τους πολιτισμούς, το μασάζ αναμφίβολα αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη θεραπευτική παρέμβαση. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη επαφής, την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και στην επιθυμία για ανακούφιση και φροντίδα. Στην αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης αναφέρει την σημασία του μασάζ για την τέχνη της θεραπείας, αλλά αυτη η παράδοση χάνεται στα ρωμαικά χρόνια. Ο Χριστιανισμός είναι καχύποπτος απέναντι στο μασάζ κατηγορώντας το για << λαγνεία>>, ωστόσο το μασάζ παραμένει δημοφιλής πρακτική και συγκεντρώνει εκ νέου το ενδιαφέρον από τον 16ο αιώνα, με τις ανατομικές ανακαλύψεις για την κυκλοφορία του αίματος. Τον 19ο αιώνα, εμφανίζεται στη γαλλική γλώσσα ο όρος <<μασάζ>>, και η λεγόμενη << σουηδική>> τεχνική, που αναπτίσεται απο τον Χένρικ Λινγκ συνοδεύει την ανάπτυξη της φυσιολογίας και της σύγχρονης ιατρικής στην Ευρώπη.



Το σουηδικό μασάζ

Παρότι ο όρος << σουηδικό μασάζ>> δεν είναι γνωστός στην Σουηδία, στην οποία ονομάζεται << κλασικό μασάζ >>, το σουηδικό μασάζ συνδυάζει διάφορες κινήσεις, λιγότερο ή περισσότερο δυναμικές θωπείες: ολισθήματα, ζύμωμα,εντριβές, κρούσεις, δονήσεις. Έχει ως αποτέλεσμα την συνολική χαλάρωση και συνεισφέρη στη μείωση της κόπωσης και των συνεπειών του άνγχους, ελαττώνοντας την διέργεση του νευρικού συστήματος και βελτιώνοντας συγχρόνως τον ύπνο. Γνωρίζουμε οτι η διέργεση των νευρικών απολήξεων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα προκαλεί την έκριση ενδοφιρνών ( φυσικές ευφορικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος) φέρνοντας μια αίσθηση ευεξίας.

Τόνωση μυών και αρθρώσεων

Το σουηδικό μασάζ έχει στόχο να ανακουφίζει τις μυικές εντάσεις, τις κράμπες και τους σπασμούς, όπως και τους πόνους και την διασκαμψία των αρθρώσεων. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και προωθεί την αποβολή των τοξινών. Συνιστάται συμπληρωτικά σε περιόδους αποκατάστασης και ανάρρωσης. Επίσης, είναι ευεργετικό για τους αθλητές μετά τν έντονη μυική προσπάθεια.

Αναγνωρισμένα αποτελέσματα


Απο την δεκαετία του 1990, πολλές έρευνες ( που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο πλαίσιο της διαχείρισης του πόνου) έδειξαν τα οφέλη του μασάζ σε σωματικό επίπεδο ( αποκατάσταση, πόνος )αλλά και σε συναισθηματικό και ψυχολογικό ( στρές, κατάθλιψη,άνγχος, προβλήματα συμπεριφοράς). Οι οργανικές λειτουργίες βελτιώνονται και ειδικότερα η κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου