Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την δημιουργία αιθέριων ελαίων!

Η παραγωγή αιθέριων ελαίων

Η ποιότητα αιθέριου ελαίου βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα κριτηρία: την προέλευση του φυτού, τη μέθοδο καλλιέργιας και συγκομιδής και τη μέθοδο εκχύλισης που χρησιμοποιούνται. Τα αιθερία έλαια και οι αρωματικές ουσίες, που είναι αρωματικά και πτητικά υγρά, εξάγονται κυρίως απο τις ρίζες, τα άνθη, τα φύλλα και τους μίσχους των φυτών και μερικών δένρων. Τα φυτά τα παράγουν για να προστατεύονται από τα έντομα και από ασθένειες ή για να αποβάλουν ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό τους.

Η απόσταξη

Η πιο συνηθισμένη εκχύλιση είναι η απόσταξη με υδρατμούς. Το φυτό μαζεύεται και τοποθετείται σε έναν μεγάλο άμβυκα ( χάλκινο λέβητα ). Οι υδρατμοί περνούν μέσα από το φυτό έχοντας την κατάλληλη θερμοκρασία, για να διασπάσουν τα κύτταρά του, να απελευθερώσουν τα αρωματικά μόρια και να οδηγήσουν σε μια σωλήνωση ψύξης. Εκεί, οι υδρατμοί ψύχονται και υγροποιούνται πάλι. Το αιθέριο έλαιο και το ανθόνερο συλλέγονται σε έναν διαχωριστήρα, όπου διαχωρίζονται απλώς και μόνο επειδή έχουν διαφορετική πυκνότητα.

Άλλες μέθοδοι

Τρείς άλλες τεχνικές, λιγότερο συχνές, χρησιμοποιούνται ενίοτε για την παραγωγή ελαίων και εσάνς.

  • Η διαβροχή είναι μια παραδοσιακή μέθοδος, όπου το φυτό βυθίζεται σε ζέστο λάδι και απελευθερώνει σιγά σιγά την αρωματική ουσία του.
  • Η έκλιψη χρησιμοποιείται κυρίως για την εξαγωγή της εσάνς από τον φλοιό των εσπεριδοειδών.
  • Η απορρόφηση μέσω λιπαρών ουσιών είναι μια σπάνια τεχνική, που συνεπάγεται τη σύνθλιψη των λουλουδιών μέσα σε φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη.

Πως αραιώνονται

Η σχέσηαιθέριου έλαιου και βασικού ελαίου εξαρτάται από το μέρος του σώματος που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Αραίωση 1% ισοδυναμεί με μια σταγόνα αιθέριου ελαίου 5ml βασικού ελαίου.

  • Για το πρόσωπο και το ευαίσθητο δέρμα: αραιώσεις 1 – 2% ( 1- 2 σταγόνες σε 5ml ).
  • Για το σώμα ( γενικό μασάζ ): αραιώσεις 2 – 3% ( 2 – 3 σταγόνες σε 5ml )

Συντήρηση του μύγματος


Άν θέλετε να φυλάξετε το αραιωμένο αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι απο χρωματιστό γυαλί. Πρώτα, θα βάλετε το βασικό έλαιο και μετά θα προσθέσετε το αιθέριο έλαιο. Σε 50ml βασικού ελαίου, θα βάλετε 5 σταγόνες για αραίωση 0,5 ml 0,5% ή 10 σταγόνες για αραίωση 1%. Σε μέρος προστατευμένο από το φως, το μείγμα διατηρείται περίπου δύο μήνες. Τα καθαρά αιθέρια έλαια διατηρούνται αρκετά χρόνια. Πιο ευαίσθητες είναι οι εσάνς πορτοκαλιού, λεμονιού και γκρέιπ – φρούτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου